vrijdag 27 juli 2007

Zorgeloos zeilen in de zon

Dit is zeilen langs de kust van de Algarve. Een lekker windje en een aangename temeperatuur. De lucht en de zee zijn oogverblindend blauw en de Nomas ligt ontspannen op één oor. Volop genieten dus.

zaterdag 14 juli 2007

Overboord en dan snorkelen

De boot voor anker, snorkelset klaar voor gebruik en dan overboord. Als het hoogzomer is en de temperaturen rond de dertig graden liggen, kan een duik in zee heel verfrissend zijn. Wel na afloop even het zout wegspoelen, want dat kan zorgen voor een vervelende 'nasmaak'.

Carvoeiro baadt in de avondzon

In de zomermaanden is de lucht boven de Algarve vrijwel onafgebroken diepblauw, maar het mooiste licht zien we in de wintermaanden. Zoals hier bij Carvoeiro. Tussen de rotsen verscholen ligt een klein strandje, waar het zelfs in december goed toeven is. Bovendien zijn er talloze restaurantjes waar u uitstekend en betaalbaar kunt lunchen of dineren terwijl u geniet van het uitzicht op zee. Nog een groot voordeel: in de wintermaanden is de Algarve een prima plek om te vertoeven. Vaak ligt de temperatuur overdag boven de twintig graden en schijnt de zon volop. En zeilen? Wij hebben afgelopen jaar tussen Kerst en Oud-en-Nieuw nog een heerlijke tocht langs de kust gemaakt.

Eb en vloed

Rotskusten en stranden zijn het handelsmerk van de Algarve. Samen met een heerlijk klimaat en de meeste zonuren van Europa natuurlijk. Maar er is ook sprake van een indrukwekkende variatie in de betrekkelijk korte kustlijn tussen Kaap Sint Vincent in het uiterste westen en de Spaanse grens in het oosten. Zoals hier bij Alvor. Daar bestaat de kust uit een lagune waar eb en vloed vrij spel hebben.

Avondrood

Als de zon op het punt staat achter de horizon te verdwijnen, krijgen de rotsen alle denkbare kleuren. Het is een schitterend gezicht en elke avond is het beeld weer anders. Hier kun je eindeloos van genieten terwijl de bruisende branding het rustgevende effect nog eens versterkt.

dinsdag 10 juli 2007

Zonsondergang bij Tavira

Tavira, ten oosten van de lagune van Faro, biedt schitterende mogelijkheden om te ankeren. Met de bijboot even naar het sfeervolle stadje is minstens zo'n groot genoegen. Zeker als de boot tevreden en kalm ligt te dobberen, terwijl de bemanning geniet van deze prachtige zonsondergang.

Ontspannen zeilen

Groot voordeel van het zeilgebied ten zuiden van Portugal en Spanje is dat de omstandigheden over het algemeen ideaal zijn. U kunt er het hele jaar door varen en zelfs in de wintermaanden kan het op zee nog aangenaam toeven zijn. Meestal waait de wind gedurende de zomermaanden uit het noorden en dat betekent dat u 'aan de hoge wal' vaart. Daardoor kunnen de golven zich nauwelijk opbouwen en blijft het zeilen comfortabel, zelfs als de wind wat aantrekt.

Kust vol afwisseling

Zeilen langs de kust van de Algarve betekent genieten van een voortdurend veranderende kustlijn. In het westen zijn er de bekende rotsen met daartussen de beschutte zandstranden en natuurlijk de grote stranden zoals bij Praia Rocha. Meer naar het oosten verandert de kust in een vlakke lijn met eindeloze zandstranden. Aan afwisseling geen gebrek.

zondag 8 juli 2007

Opnieuw naar Marokko

Op weg van Portugal naar Marokko. Begin april was het tijdens de nachtelijke uren behoorlijk fris op zee. Ook overdag waren jas en muts onmisbaar.
Afgelopen voorjaar hadden we een wild plan: we zouden naar Marokko gaan. Helaas, het is er niet van gekomen. Nooit waait hier de wind uit het oosten, maar dit keer hadden we hem dus fors tegen. Tel daar de stroming uit het westen bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onaangename tocht. Bovendien was het in april nog knap koud in dit deel van Europa. In ieder geval 's nachts. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en over veertien dagen gaan we het opnieuw proberen. De omstandigheden zullen dan ongetwijfeld een stuk aangenamer zijn. Natuurlijk zullen we op dit onvolprezen weblog verslag doen van onze ervaringen.

Opnieuw dolfijnen gespot


Zeilen langs de kust van de Algarve is schitterend en elke keer genieten we er met volle teugen van, maar als we dolfijnen spotten kan onze dag echt niet meer stuk.

Het blijft een indrukwekkend gezicht. Als een speer schieten de dieren voor, onder, langs en achter de boot. Uren kunnen we er naar kijken. Wat zou het toch zijn, die aantrekkingskracht tussen dolfijnen en mensen?

Zwemmend mijn bijboot redden


Gisteren kreeg ik de schrik van mijn leven. Zitten we net lekker in de kuip na te genieten van een fraaie zeildag, zie ik ineens onze bijboot op de rivier drijven. De andere opvarenden maakten geen aanstalten om achter het bootje aan te gaan, dus bleef er voor mij weinig anders over dan een duik in het koude water. Inderdaad, koud! Volgens de termometer slechts vijftien graden. En dat is koud kan ik u verzekeren. Gelukkig stond er weinig stroming en alsof het de normaalste zaak van de wereld was, heb ik de boot teruggevaren. Om daarna het glas weer ter hand te nemen.